Handige informatie voor Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezinnen

Hulp nationaal

Is er een speciale hulplijn voor vluchtelingen?

Het Rode Kruis is een WhatsApp-hulplijn gestart voor mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland vluchten. De hulplijn is bereikbaar voor praktische vragen. U kunt uw vraag in het Oekraïens, Russisch, Engels en Nederlands inspreken. Een vrijwilliger neemt dan zo snel mogelijk contact met u op in de gewenste taal. 

U kunt ook via WhatsApp een (voice)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53.  Kijk voor meer informatie in het Oekraïens op www.rodekruis.nl/ukrainian

Om Oekraïense vluchtelingen in Zwolle in contact te brengen met elkaar en om informatie te delen in het Oekraïens, is er een Facebookgroep opgericht. Oekraïners kunnen zich aanmelden via deze link: 

https://www.facebook.com/groups/372284521568160/?ref=share(externe link)

Kan ik me laten inschrijven bij de gemeente?

Inwoners van Oekraïne die in Zwolle verblijven kunnen zich in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Zwolle laten inschrijven als ze een ID-bewijs of paspoort laten zien waaruit blijkt dat ze de Oekraïense nationaliteit hebben. Dit hoeft geen biometrisch paspoort te zijn. Zij krijgen dan een burgerservicenummer (BSN). Dat is onder meer nodig als zij hier willen werken of gebruik willen maken van diensten van de Nederlandse overheid. 

Oekraïense volwassenen die geen paspoort of ID-bewijs hebben kunnen niet direct ingeschreven worden door de gemeente. Zij moeten eerst contact opnemen met de Oekraïense ambassade (telefoon +31 70 362 60 95; mail: emb_nl@mfa.gov.ua) voor een ID-bewijs. Met dit legitimatiebewijs kunnen zij zich wel laten inschrijven. 
Dit geldt niet voor kinderen. Zij kunnen zonder legitimatiebewijs ingeschreven worden.

Is er een financiële regeling voor levensonderhoud?

Oekraïense vluchtelingen krijgen net zoveel leefgeld als vluchtelingen bij het COA. Vluchtelingen die in gastgezinnen worden opgevangen krijgen hierbij nog een extra bedrag om bijvoorbeeld te sporten of bij te dragen in de huishoudelijke kosten.

Vergoeding voor boodschappen en persoonlijke uitgaven (leefgeld)
Oekraïense vluchtelingen in particuliere en in gemeentelijke opvang krijgen ongeveer 60 euro per week per persoon voor het doen van boodschappen en persoonlijke uitgaven. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen.

Aanvullende vergoeding voor vluchtelingen in gastgezinnen
Vluchtelingen in gastgezinnen krijgen een aanvullende vergoeding om bijvoorbeeld te reizen, te sporten of (vrijwillig) bij te dragen in de huishoudelijke kosten van het gastgezin. Er is dus geen sprake van een directe onkostenvergoeding voor gastgezinnen.

De aanvullende vergoeding is 75 euro per week per persoon. Als er meer dan één persoon in een gastgezin verblijft dan gelden andere bedragen: de eerste persoon krijgt € 75 per week, de tweede persoon € 25 euro per week en de derde en vierde persoon € 12,50 per persoon per week. Daarmee wordt de maximale aanvullende vergoeding voor personen die samen bij één gastgezin verblijven € 125,- per week (bovenop het leefgeld).

Hoe wordt het leefgeld uitbetaald?
Het Rijk heeft besloten dat Oekraïense vluchtelingen die bij gastgezinnen verblijven uitbetaald krijgen nadat zij zich hebben ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (BRP). Voor de uitbetaling aan personen in de gemeentelijke opvang geldt deze eis niet. Zij gaan leefgeld ontvangen ook al staan ze nog niet ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Het is uiteraard wel de bedoeling dat ook zij tijdig ingeschreven worden.

Het geld wordt gestort op een reguliere bankrekening. Als er (nog) geen bankrekening beschikbaar is, dan zal de gemeente een tijdelijke bankpas verstrekken of contant uitbetalen.

Welke zorg is er voor Oekraïense vluchtelingen, kan ik naar een dokter?

Medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed. Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen op www.zorgverzekeringslijn.nl (ook in het Engels en Oekraïens). Als u verblijft bij familie of een gastgezin in Zwolle dan kunt u gebruik maken van de huisarts van uw gastheer of gastvrouw.

Hoe zit het met corona en moet ik me laten vaccineren?

Waar vind ik informatie over het coronavirus in het Oekraïens?
Op www.pharos.nl/coronavirus staat in verschillende talen, waaronder het Oekraïens, informatie over het coronavirus en hoe we hier in Nederland mee omgaan.  Zie www.pharos.nl/коронавірус/

Waar kunnen Oekraïners zich laten testen op corona?
Oekraïners kunnen zich gewoon laten testen bij de GGD IJsselland aan de Paxtonstraat in Zwolle. De coronatest bij de GGD is gratis. Een afspraak kan gemaakt worden via www.coronatest.nl.

Kunnen Oekraïners zich ook laten vaccineren tegen corona?
Oekraïense vluchtelingen kunnen zich gratis laten vaccineren tegen het coronavirus. Personen vanaf twaalf jaar hoeven hiervoor geen afspraak te maken, zij kunnen gewoon binnenlopen op een van de vaccinatielocaties van de GGD.

Bekijk op www.prikkenzonderafspraak.rijksoverheid.nl waar de dichtstbijzijnde vaccinatielocatie is. Of maak een afspraak op www.planjeprik.nl.  

Let op: op de vaccinatielocatie geldt nog steeds een mondkapjesplicht en moet 1,5 meter afstand worden gehouden.

Waarom zou ik kiezen voor vaccinatie tegen corona?
Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Maar als iedereen zich laat vaccineren, kan het coronavirus zich niet meer makkelijk verspreiden. Een vaccinatie beschermt niet alleen jouzelf, maar ook de mensen om je heen, zoals je vrienden en familie.

Kunnen kinderen naar school in Zwolle?

Oekraïense kinderen kunnen naar school in Zwolle. 

Basisonderwijs

Voor de gastgezinnen in Zwolle in en rondom Stadshagen is vanaf maandag 28 maart onderwijs in de wijk. Kinderen kunnen zich inschrijven bij basisschool De Sprankel. Ook voor de peuters is er in deze wijk peuteropvang beschikbaar gesteld door gemeente Zwolle voor 2 dagdelen per week om de ouders te ontlasten.
Gastgezinnen buiten Stadshagen kunnen zich melden bij de gemeente via een mail naar oekraine@zwolle.nl, dan wordt er gekeken welke school in de buurt het meest passend is voor de kinderen.

Voortgezet Onderwijs Oekraïense jongeren
Het ISK van Landstede is het centrale meldpunt voor voortgezet onderwijs, ook voor de Regio Zwolle. Zij verzorgen een intake/eerste screening en zorgen voor een passend onderwijsaanbod voor de Oekraïense jongeren. Daarnaast is maatwerk mogelijk, waarbij jongeren die op hetzelfde niveau mee zouden kunnen draaien binnen het regulier onderwijs worden verwezen naar de Engelstalige opleidingen in Zwolle binnen het VO. Aanmelden kan via een mail naar administratieISK@landstede.nl

Beroepsonderwijs Oekraïense jongeren
Jongeren die beroepsonderwijs willen volgen, kunnen zich aanmelden bij de Engelstalige opleidingen.

Kunnen vluchtelingen ook werken in Nederland?

Oekraïeners mogen werken in Nederland.  Op dit moment heeft de werkgever hiervoor nog een tewerkstellingsvergunning nodig. Het ministerie van Sociale Zaken en Werk wil regelen dat het aanvragen van die vergunning voor vluchtelingen uit Oekraïne niet meer verplicht is. Er wordt daarom gewerkt aan een vrijstelling. Wel geldt er dan een meldplicht. Er wordt naar gestreefd om de vrijstelling op 1 april 2022 in werking te laten treden. 

Waar kan ik de Nederlandse taal leren?

Vluchtelingen kunnen op een gezellige en informele manier de Nederlandse taal oefenen bij Klets & Koek in Zwolle. Iedereen is welkom. Kijk voor meer informatie op www.kletsenkoekzwolle.nl

Hoe weet ik wie ik kan vertrouwen in Nederland?

Door de oorlog met Rusland vluchten veel Oekraïners weg uit hun land, opzoek naar veiligheid elders. Zij zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Speciaal voor hen heeft CoMensha een flyer gemaakt met aandachtspunten voor vluchtelingen www.comensha.nl/actualiteiten/item/flyer-voor-oekraiense-vluchtelingen

De flyer is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens.

Waar kan ik terecht met vragen over mijn huisdier dat ik heb meegenomen?

Hiervoor kunt u terecht bij het meldpunt ‘Hulp voor Dieren uit Oekraïne’. Kijk voor meer informatie op www.hulpvoordierenuitoekraine.nl

Kan ik reizen in Nederland?

Ja dat kan. U kunt tijdelijk vrij reizen in Nederland met het openbaar vervoer. Laat uw paspoort of identiteitsbewijs zien op het station of in de bus. Zijn de poortjes gesloten? Bezoek dan de servicedesk. 

Mag ik met een Oekraïens rijbewijs autorijden in Nederland?

Met een geldig rijbewijs dat is afgegeven in Oekraïne kunt u 185 dagen rijden in Nederland. Daarna mag u alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden.

Heeft u geen geldig rijbewijs hebt dat is afgegeven in Oekraïne? Dan moet u theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR om in Nederland te mogen autorijden. In sommige gevallen kunt u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie op de pagina van de RDW www.rdw.nl

Meer nieuws

Diaconale bibliotheek

Boek: De ongeziene gezien

In dit boek zijn acht verhalen opgetekend van mensen die door heel verschillende omstandigheden in een kwetsbare situatie zijn gekomen. Het zijn ontmoetingen met mensen die de moed hebben gehad om met ontwapenende openheid over zichzelf te vertellen. Het zijn ontroerende verhalen over hun strijd en keuzes, over moeite en kracht, angst en onvermogen, maar…

Algemeen

Vredesweek Zwolle

De Vredesweek is van 18 t/m 26 september. Het thema van dit jaar luidt: Wat doe jij in vredesnaam – inclusief samenleven. Deze begint op zaterdag 18 september met de ‘Walk of Peace’ 2021 in Zwolle, in de stadswijk Dieze. Meer informatie: www.vredesplatformzwolle.nl. We komen om 13.30 uur samen bij Openbare Basisschool De Springplank, Beukenstraat…

Algemeen

Thomas a Kempis over Sociaal Domein

In de week van 12 t/m 16 april staat in de gemeente Zwolle het Sociale Domein op de agenda. Het gaat dan om het projectplan “ Integrale handhaving Sociaal Domein “. Op 15 april kunnen verschillende organisaties advies geven over dit plan. Op 13 april geeft Thomas a Kempis, vanuit zijn wereldwijd bekende boek “…