Niet vergeten, Dag van de mantelzorg

Algemeen

Op donderdag 10 november is het weer ‘Dag van de mantelzorg’.

Mantelzorg, het lijkt zo vanzelfsprekend, zo vanzelfsprekend om er dan ook maar geen aandacht aan te besteden. Het is toch wat anders.
Wat is mantelzorg nu of wat is het niet? Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk waarbij je een keus hebt om het wel of niet te doen of waarin je zelf bepaalt hoeveel je doet en hoeveel tijd je erin wilt steken.

Mantelzorg is wat we vaak horen ‘dat het je overkomt’. Het wordt ook wel gedefinieerd als ‘als hulp aan iemand in je omgeving die verder gaat dan de gebruikelijke hulp of even een klusje doen. Het is zorg voor iemand die bijvoorbeeld een psychische of lichamelijke beperking heeft’. Het is zorgen voor iemand wie je lief is.

In de Swollenaer van 5 oktober jl. was een artikel geplaatst van een moeder die de zorg heeft voor een zoon met de diagnose Asperger. Zij zegt: ‘het is niet altijd makkelijk, er zijn allerlei regelingen. Maar toch is het fijn dat ik dit kan doen voor mijn zoon. Mantelzorgen vraagt energie. Het is fijn dat anderen dat zien en waarderen.’

Waardering en erkenning zorgen ervoor dat mantelzorgers het langer kunnen volhouden. Het is ook een waardering die ze meer dan verdienen.
Als Diaconaal Platform Zwolle willen we daarom aandacht vragen voor deze dag.  In je persoonlijke en kerkelijke omgeving kun je er aandacht aan geven. Dit kan o.a. door een mantelzorger een compliment te geven of een leuke attentie aan te bieden, zodat de mantelzorger merkt dat haar/zijn zorg niet onopgemerkt blijft en het ook altijd niet vanzelfsprekend is.

(Mensen die meer informatie willen over mantelzorg of op zoek zijn naar ondersteuning of advies kunnen bellen met Zwolledoet (038) – 422 5200, of kijken op www.zwolledoet.nl/mantelzorg).

Meer nieuws

Hulp internationaal

Kansen voor jongeren in achterstandswijk in Beiroet

De Open Kring gemeente wil dit project steunen door middel van een actie tijdens de vastentijd. Deactie behelst de verkoop van duurzame (Heuvel) eieren. U kunt vanaf zondag 6 maart via de mail van de diaconie (diaconie@openkring.nl) of in de kerk eieren bestellen (doos á 10 stuks) of inschrijven. De prijs is € 2,20 per…

Algemeen

Last van armoede of zorgen?

Bevindt u zich in een situatie van armoede? Bent u eenzaam? Heeft u andere zorgen? Heeft u al van alles geprobeerd, maar voelt het aan als een uitzichtloze situatie? Heeft u geen middelen om op vakantie te gaan, maar heeft u er behoefte om ook eens een week uit de dagelijkse omgeving weg te zijn?…

Veilig Koken Bangladesh – update

Ruim een half jaar geleden heeft de ZWO-commissie van de Adventskerk/Oosterkerk het project Veilig koken en meer inkomen voor vrouwen in Bangladesh geïntroduceerd. Sindsdien hebben we op verschillende manieren informatie gegeven over het project én we hebben gevraagd om het project financieel te steunen. En er is royaal gegeven! In de Veertigdagentijd zijn spaardoosjes en…