Niet vergeten, Dag van de mantelzorg

Algemeen

Op donderdag 10 november is het weer ‘Dag van de mantelzorg’.

Mantelzorg, het lijkt zo vanzelfsprekend, zo vanzelfsprekend om er dan ook maar geen aandacht aan te besteden. Het is toch wat anders.
Wat is mantelzorg nu of wat is het niet? Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk waarbij je een keus hebt om het wel of niet te doen of waarin je zelf bepaalt hoeveel je doet en hoeveel tijd je erin wilt steken.

Mantelzorg is wat we vaak horen ‘dat het je overkomt’. Het wordt ook wel gedefinieerd als ‘als hulp aan iemand in je omgeving die verder gaat dan de gebruikelijke hulp of even een klusje doen. Het is zorg voor iemand die bijvoorbeeld een psychische of lichamelijke beperking heeft’. Het is zorgen voor iemand wie je lief is.

In de Swollenaer van 5 oktober jl. was een artikel geplaatst van een moeder die de zorg heeft voor een zoon met de diagnose Asperger. Zij zegt: ‘het is niet altijd makkelijk, er zijn allerlei regelingen. Maar toch is het fijn dat ik dit kan doen voor mijn zoon. Mantelzorgen vraagt energie. Het is fijn dat anderen dat zien en waarderen.’

Waardering en erkenning zorgen ervoor dat mantelzorgers het langer kunnen volhouden. Het is ook een waardering die ze meer dan verdienen.
Als Diaconaal Platform Zwolle willen we daarom aandacht vragen voor deze dag.  In je persoonlijke en kerkelijke omgeving kun je er aandacht aan geven. Dit kan o.a. door een mantelzorger een compliment te geven of een leuke attentie aan te bieden, zodat de mantelzorger merkt dat haar/zijn zorg niet onopgemerkt blijft en het ook altijd niet vanzelfsprekend is.

(Mensen die meer informatie willen over mantelzorg of op zoek zijn naar ondersteuning of advies kunnen bellen met Zwolledoet (038) – 422 5200, of kijken op www.zwolledoet.nl/mantelzorg).

Meer nieuws

Diaconale bibliotheek

Boek: Nee heb je, ja kun je niet krijgen

Uitgave van ASKV/ Steunpunt Vluchtelingen (2003). De achterkant van het Nederlandse asielbeleid

Hulp internationaal

Voedselactie Dorcas

Vanwege de toename van het aantal besmettingen en de nieuwe maatregelen die op 2 november zijn afgekondigd, is op het allerlaatste moment besloten de opzet van de Dorcas Voedselactie 2021 om te gooien. De vrijwilligers staan daarom deze week niet in de supermarkten. Maar dat betekent niet dat er niks meer gedaan wordt! Alles op…

‘We helpen mensen over drempel die ze zelf niet kunnen nemen’

Uit ‘de Swollenaer’ van 18 februari 2020 (door Erik-Jan Berends) ASSENDORP – “Zeg vooral niet dat armoede jou niet overkomt”, benadrukt Wim van Ree, diaconaal consulent van de Protestantse Gemeente, meteen. “Het verlies van werk, gezondheid en scheiding zijn daarvoor belangrijke factoren. Over één van deze problemen komen mensen vaak wel heen, maar bij een…