Niet vergeten, Dag van de mantelzorg

Algemeen

Op donderdag 10 november is het weer ‘Dag van de mantelzorg’.

Mantelzorg, het lijkt zo vanzelfsprekend, zo vanzelfsprekend om er dan ook maar geen aandacht aan te besteden. Het is toch wat anders.
Wat is mantelzorg nu of wat is het niet? Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk waarbij je een keus hebt om het wel of niet te doen of waarin je zelf bepaalt hoeveel je doet en hoeveel tijd je erin wilt steken.

Mantelzorg is wat we vaak horen ‘dat het je overkomt’. Het wordt ook wel gedefinieerd als ‘als hulp aan iemand in je omgeving die verder gaat dan de gebruikelijke hulp of even een klusje doen. Het is zorg voor iemand die bijvoorbeeld een psychische of lichamelijke beperking heeft’. Het is zorgen voor iemand wie je lief is.

In de Swollenaer van 5 oktober jl. was een artikel geplaatst van een moeder die de zorg heeft voor een zoon met de diagnose Asperger. Zij zegt: ‘het is niet altijd makkelijk, er zijn allerlei regelingen. Maar toch is het fijn dat ik dit kan doen voor mijn zoon. Mantelzorgen vraagt energie. Het is fijn dat anderen dat zien en waarderen.’

Waardering en erkenning zorgen ervoor dat mantelzorgers het langer kunnen volhouden. Het is ook een waardering die ze meer dan verdienen.
Als Diaconaal Platform Zwolle willen we daarom aandacht vragen voor deze dag.  In je persoonlijke en kerkelijke omgeving kun je er aandacht aan geven. Dit kan o.a. door een mantelzorger een compliment te geven of een leuke attentie aan te bieden, zodat de mantelzorger merkt dat haar/zijn zorg niet onopgemerkt blijft en het ook altijd niet vanzelfsprekend is.

(Mensen die meer informatie willen over mantelzorg of op zoek zijn naar ondersteuning of advies kunnen bellen met Zwolledoet (038) – 422 5200, of kijken op www.zwolledoet.nl/mantelzorg).

Meer nieuws

Diaconale bibliotheek

Boek: Ik ga naar papa!

Auteur: Martine Delfos. Uitgeverij: SWP (2009). Elvira heeft haar vader al lang niet meer gezien; dan vertelt mama dat hij in de gevangenis zit. Hij wil Elvira graag ontmoeten. Voorlezen aan kinderen vanaf ca. 6 jaar om het thema ouders in detentie bespreekbaar te maken.

Algemeen

Tent of Nations

Informatiemiddag Tent of Nations op 25 september in ZwolleEen informatiemiddag van Tent of Nations vindt plaats op zaterdag 25 september in de Oosterkerk in Zwolle. Tent of Nations is het vredesinitiatief in Bethlehem van de Palestijns-christelijke familie Nasser. Deze familie zet zich in voor gerechtigheid en vrede, tegen de verdrukking in.Tent of Nations is een educatieve boerderij met het vredesproject…

Oproep voor jongen van 10 jaar.

Via het sociaal wijkteam is een verzoek bij het Diaconaal Platform gedaan voor de opvang van een tienjarige jongen in Stadshagen. De moeder van deze jongen heeft met onbekende bestemming het gezin verlaten. De jongen mist zijn moeder heel erg. Zijn vader heeft overdag zijn werk en kan daarom pas ’s avonds voor de jongen…