Boek: Investeren in je/de missie

Diaconale bibliotheek

De kerk heeft het niet gemakkelijk. Steeds meer gemeenten lijken door tal van oorzaken in moeilijk vaarwater te komen. Bij de ene gemeente zakken de inkomsten onder de minimumlijn, de andere gemeente wordt letterlijk verscheurd door een conflict of ziet zich door gebrek aan aanwas binnen korte tijd geheel vergrijzen. Een gemeenschappelijk probleem in dit soort situaties is vaak, dat deze gemeenten geen eigen predikant hebben en er ook moeilijk één kunnen krijgen. In dit boek breekt de auteur een lans voor het aanstellen van meer ambulante predikanten. Hij kijkt hierbij met name naar de praktijk in veel Amerikaanse kerken, waar het verschijnsel interim-predikant als lange tijd gewoon is. De ambulante predikant kan voor een korte tijd (1 à 2 jaar) verbonden worden aan een gemeente die geen predikant kan beroepen of onderhouden. In die tijd kan hij de voorwaarden scheppen die nodig zijn om een vaste predikant te kunnen beroepen. Hiermee kunnen veel gemeenten uit de vicieuze cirkel geholpen worden waarin ze al lange tijd gevangen zitten. De auteur werkte zelf enige jaren als ambulant predikant in verschillende gemeenten. In dit boek heeft hij zijn ervaringen omgezet in instructie. Het is vooral bedoeld als handleiding voor collega’s die zich willen voorbereiden op een taak als ambulant predikant. Maar ook medewerkers van een RDC, kerkenraadsleden uit gemeentes waar grote problemen zijn en leden van beroepingscommissies kunnen met dit boek winst doen.

Meer nieuws

Diaconale bibliotheek

Boek: Geld & goed

Twintig jaar na de val van de Muur zijn we tegen een nieuwe muur opgelopen. Het kapitalisme van de vrije markt is in een diepe crisis geraakt. Deze crisis toont zich het scherpst in de financiële sector. De zucht naar groei en winst van bankiers (en hun klanten!) hebben onze samenlevingen opgezadeld met enorme schulden….

Diaconale bibliotheek

Boek: Zeven werken in Amsterdam

Diaconie in beeld. Uitgave van de Diaconie van de Prot. Gem. Amsterdam

Opzien en verder zien

Als je mensen vraagt wat ze denken bij diaconaat en diaken dan wordt dit vaak geassocieerd met doen, handen uit de mouwen steken en geloof heeft ook handen. In dit beeld zijn diakenen vaak doeners. Kortom, kerk in actie of zoals de titel van het beleidsplan van de diaconie ‘Kerk aan de winkel’. In de…