Boek: Erwtensoep in augustus

Armoede

De maag van Michel rammelt zo luid dat zijn moeder het hoort. ‘We hebben alleen nog brood voor morgenochtend,’ zegt ze. ‘Water drinken helpt ook,’ antwoordt Michel. Het gebeurt vaak dat hij met honger naar bed gaat, net als zijn moeder. Aan zijn kleren merkt hij dat hij de laatste tijd behoorlijk is afgevallen. Ze waren toch al wat te groot, maar nu flodderen ze helemaal om zijn lijf. Het valt hem op dat hij ook vaker ziek is dan vroeger. Maar zijn moeder zou niet weten waar ze nog op kan bezuinigen om meer eten te kunnen kopen¿

Vijftien waargebeurde verhalen over kinderen en jongeren die met honger naar bed gaan, thuis geen verwarming hebben, tweedehands kleren moeten dragen, nooit op vakantie kunnen. En dat in één van de rijkste landen ter wereld!

Meer nieuws

‘We helpen mensen over drempel die ze zelf niet kunnen nemen’

Uit ‘de Swollenaer’ van 18 februari 2020 (door Erik-Jan Berends) ASSENDORP – “Zeg vooral niet dat armoede jou niet overkomt”, benadrukt Wim van Ree, diaconaal consulent van de Protestantse Gemeente, meteen. “Het verlies van werk, gezondheid en scheiding zijn daarvoor belangrijke factoren. Over één van deze problemen komen mensen vaak wel heen, maar bij een…

Armoede

Boek: Leden van één lichaam

Evenals in onze huidige samenleving het geval is, was solidariteit tussen rijk en arm in de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne stad geen vanzelfsprekende zaak. Het was iets waarvan burgers telkens weer overtuigd en waartoe ze bewogen moesten worden. In dit boek staan de noties en motieven centraal die door stedelijke overheden, religieuze instanties en culturele intermediairs…

Zien we de Mens, een mens nog?

Als je aan ‘de Mens’ denkt, denk je vaak aan Pilatus die Jezus presenteert aan het volk met een doornenkroon op zijn hoofd. Dit doet hij nadat hij heeft geconstateerd dat hij in Hem geen enkel bewijs van schuld heeft gevonden. Je kunt de bewering van Pilatus als cynisch opvatten, maar ik denk dat hij…