Boek: Leden van één lichaam


Evenals in onze huidige samenleving het geval is, was solidariteit tussen rijk en arm in de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne stad geen vanzelfsprekende zaak. Het was iets waarvan burgers telkens weer overtuigd en waartoe ze bewogen moesten worden. In dit boek staan de noties en motieven centraal die door stedelijke overheden, religieuze instanties en culturele intermediairs als rederijkerskamers, schoolmeesters en kroniekschrijvers werden ingezet om mensen aan te zetten tot liefdadigheid. Anita Boele onderzoekt deze in een breed corpus van literaire, historiografische en educatieve teksten, waarbij de nadruk ligt op de steden Haarlem, Deventer en Den Bosch. Deze teksten gaan in op mogelijke bezwaren die leefden onder de bevolking, presenteren voorbeeldfiguren en gebruiken aansprekende beelden en metaforen. Bovendien benadrukken ze voortdurend de verbondenheid tussen gever en ontvanger als leden van n lichaam door te verwijzen naar bestaande gemeenschappen of door nieuwe te creëren.
Meer nieuws
Brochure: Eerste hulp bij schulden
Uitgeverij: Werkgroep Arme kant van NL/ EVA / Kerk in Actie (2009). Over schuldhulpverlening en de kerken.

Zien we de Mens, een mens nog?
Als je aan ‘de Mens’ denkt, denk je vaak aan Pilatus die Jezus presenteert aan het volk met een doornenkroon op zijn hoofd. Dit doet hij nadat hij heeft geconstateerd dat hij in Hem geen enkel bewijs van schuld heeft gevonden. Je kunt de bewering van Pilatus als cynisch opvatten, maar ik denk dat hij…

Het wonder dat een wonder mogelijk maakt
Het wonder dat een wonder mogelijk maakt. (Johannes 6: 5) Je leest er zo makkelijk overheen, heb ik weer eens gemerkt. Je weet bij het Bijbellezen al vaak precies wat er staat. Zeker ook bij zo’n bekend verhaal als de spijziging van de vijfduizend bij de zee van Galilea. Het wonder van de vijf broden…