Boek: noodlot of onrecht?


Dit boek is een document over een van de armste gezinnen in Nederland. Langzaam ontrolt zich de levensgeschiedenis van Irene Meermans en haar gezin, van vroege jeugd tot en met het contact met de Vierde Wereld-beweging (ATD). Juist haar deelname aan deze beweging heeft haar bestaan meer kleur gegeven; het zelfvertrouwen is met sprongen toegenomen (vandaar de (schuil)naam ‘Meermans’). De Vierde Wereld-beweging komt uitvoerig aan bod. De schrijver, zelf volontair in de Vierde Wereld-beweging, heeft al die ontwikkelingen opgetekend. Ook familiegeschiedenissen (zelfs tot 1750) worden in kaart gebracht; armoede wordt ‘doorgegeven’. Beleefde gebeurtenissen staan echter centraal. Zonder meer dramatisch is de uithuisplaatsing van de kinderen van Irene Meermans. Het is een begin van een strijd om de voogdij terug te krijgen. Verslagen van rechtszittingen en visies van hulpverleners vinden een plaats in de tekst. Het onrecht sijpelt soms van de pagina’s. De beschrijving geeft een indringend beeld ‘van binnen uit’.
(Biblion recensie, Drs. A. Raspe.)
Meer nieuws

‘We helpen mensen over drempel die ze zelf niet kunnen nemen’
Uit ‘de Swollenaer’ van 18 februari 2020 (door Erik-Jan Berends) ASSENDORP – “Zeg vooral niet dat armoede jou niet overkomt”, benadrukt Wim van Ree, diaconaal consulent van de Protestantse Gemeente, meteen. “Het verlies van werk, gezondheid en scheiding zijn daarvoor belangrijke factoren. Over één van deze problemen komen mensen vaak wel heen, maar bij een…

Interview hoogleraar Thijs Tromp
Sinds het najaar 2020 bekleedt Thijs Tromp de bijzondere leerstoel Diaconaat aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) van Amsterdam. In dit bericht wordt naast een kennismaking met Thijs Tromp en zijn nieuwe functie, de actuele ontwikkelingen in het diaconaat geschetst. Wie bij wil blijven in het diaconaat is het lezen van dit interview een must….

Diaconale overdenking bij 2 Koningen 4:1-7
Praktisch Diaconaat. De profeet Elisa zegt in dit Bijbelgedeelte twee dingen niet. Hij zegt niet “dat je zonen zullen worden opgehaald en als slaven worden meegenomen, dat is jouw probleem, jij hebt die schulden gemaakt en niet anderen”.Ook zegt hij aan de andere kant niet tegen de vrouw “ga rustig zitten, ik maak het in…