Blog week 10 – diaconaal consulent
Afgelopen week werd bij een bijeenkomst van het Diaconaal Platform de handreiking ‘Eenzaamheid en kerk’ gepresenteerd. De handreiking is het resultaat van een jaar lang bezinning van het Diaconaal Platform over dit onderwerp. Het is een handzaam en praktisch geheel geworden.
Papier is geduldig, maar wat gebeurt er concreet. Zo af en toe komen we mensen op het spoor die door iedereen vergeten zijn, soms door eigen toedoen, soms ook niet. Mensen die niet meer welkom zijn bij de hulpverlening of door hen niet meer ‘geholpen’ kunnen worden, sociaal ongewenst gedrag vertonen of niet meer kunnen voldoen aan de maatstaven die de samenleving of hun omgeving hen opleggen. Het gaat om mensen die hun verjaardag alleen vieren of na het verlies van iemand die ze lief was, geen adres hebben om dit te delen. Deze mensen komen we tegen. Het is vaak onzichtbaar.
In de wintermaanden is er in het Inloophuis de Bres op de zondagmiddag een inloop voor wie er maar even wil komen. Het was in eerste instantie opgezet als alternatief voor de opvang van dak- en thuislozen van het Leger des Heils. Deze voorziening is een aantal jaren geleden wegbezuinigd. Opmerkelijk is het dat op de zondagmiddag niet alleen daklozen zijn die komen, maar ook mensen die wel een huis, maar geen thuis hebben. Het zijn mensen die de lengte en de leegte van de zondagmiddag ervaren. Zij vinden op zondagmiddag in de Bres een luisterend oor en doen wat ieder op zondagmiddag doet: de krant lezen, koffie drinken, spelletje doen, een goed gesprek of soms even ‘slap ouwehoeren’. Opmerkelijk is dat de bezoekers veelal man zijn. Hierover was ik wat verbaasd. Vaak zie ik dat mannen zich wat minder goed kunnen redden. Toen ik dit aan mijn vrouw vertelde was zij wat minder verbaasd, maar dat even geheel terzijde.
Wim van Ree, diaconaal consulent.
Meer blogs
Helpen waar geen helper is
Deze keer een blog die niet is geschreven door onze diaconaal consulent, maar over de diaconaal consulent, Wim van Ree. De website van de diaconie is sinds enige tijd online in de nieuwe vorm en er wordt nog steeds gewerkt aan het vullen van de diverse rubrieken. Een belangrijke bron daarvoor is Wim. Echter, net…
Politici in gesprek met ervaringsdeskundigen
De Werkgroep In Gesprek (WIG) is onderdeel van de Werkgroep Welzijn en Levensbeschouwing Zwolle (WWL). De Werkgroep In Gesprek brengt mensen die in (sociale) armoede leven of moeilijk aan de maatschappij kunnen deelnemen, in gesprek met politici. Contact: consulent@diaconiezwolle.nl. De politici die deze keer de gesprekken voerden waren mevrouw Hilde Palland, lid van de Tweede…
Coalitie noodhulp Zwolle
Bij het uitbreken van de coronacrisis heeft een aantal organisaties elkaar opgezocht. Daarbij is gekeken hoe zo snel en effectief mogelijk hulp kon worden geboden aan degenen die door de crisis zich voor een probleem gesteld zag waarvoor op korte termijn geen oplossing was. Het waren een viertal organisaties t.w. Noodfonds Zwolle e.o., Stichting Present…